h1

Mamele pentru viitorul României

16 Mai 2010

Tocmai am revenit de la reunirea grupului de susţinere a Apelului pentru Mame. Am simţit ceea ce, din păcate, unui om politic din România i se întâmplă foarte rar: că oamenii sunt alături de tine şi luptă toţi pentru o cauză comună. Asta mi-a dat şi mai mult curaj şi mi-a dat speranţă că lucrurile se pot schimba în ţară. Cred că numai dacă vom ieşi din inerţie şi din tăcere, aşa cum s-a întâmplat astăzi, se va schimba ceva în România. Cele peste 100 de mame care au venit la Facultatea Ecologică au înţeles cât de mult contează implicarea fiecăreia. Sper că nu exagerez dacă spun că, prin atitudinea lor anti-socială, guvernanţii au contribuit, fără să vrea, la renaşterea societăţii civile şi a politicii cetăţenilor.

Această prezentare necesită JavaScript.

Am decis împreună să trimitem, mâine dimineaţă, către Consiliul Economic şi Social Apelul pentru Mame. Reprezentanţii Guvernului, ai sindicatelor şi patronatelor se vor reuni pentru a lua în discuţie măsurile convenite de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional. Apelul nostru este absolut necesar, întrucât mamele nu sunt organizate în sindicat şi, practic, nu are cine să ne apere drepturile.

Am fost foarte fericită să văd că toate mamele şi-au pus la piept tricolorul şi s-au mobilizat pentru ca, până mâine, să strângem cât mai multe semnături de susţinere. Ştiu că şi voi, femei şi bărbaţi, care citiţi blogul meu, ne susţineţi şi, de aceea, vă invit să vă exprimaţi aici opiniile. Ele vor fi arhivate şi ataşate textului Apelului pentru Mame.

Ţin să-i mulţumesc şi deputatei Alina Gorghiu, care ne-a promis că le va cere parlamentarilor să sprijine iniţiativa noastră şi, în semn de solidaritate, să poarte tricolorul la piept. De asemnea, la reuniune au participat membrii unui comitet de iniţiativă care –mâine- vor organiza o demonstraţie în faţa Ministerului Muncii.

Trebuie să luptăm în continuare! Să fim cu ochii pe ei! Să fim unite!

Public aici:

Către Consiliul Economic şi Social

Domnului Preşedinte al Consiliului Economic şi Social, Florian Costache

APEL PENTRU MAME

În condiţiile economice dificile pe care le traversează România şi având în vedere constrângerile impuse Guvernului României prin negocierea acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), înţelegem să fim solidari şi să participăm la efortul naţional de depăşire a situaţiei actuale de criză. Din păcate, constatăm că măsurile preconizate a fi luate în perioada următoare sunt inechitabile, contradictorii şi anti-naţionale, conducând pe termen scurt şi mediu la pauperizarea cvasi-majorităţii cetăţenilor şi ameninţând chiar viitorul naţiunii. Faţă de această situaţie, Grupul de susţinere a Apelului pentru Mame înţelege să ia atitudine.

Măsurile guvernamentale de reducere a veniturilor persoanelor cele mai defavorizate – pensionari, şomeri, persoane cu handicap, mame care au copii în întreţinere – sunt inechitabile. Prin programul de măsuri, autorităţile vor arunca întreaga răspundere a crizei pe spatele celor mulţi şi săraci, în timp ce clientela politică şi, în general, îmbogăţiţii tranziţiei rămân neafectaţi.

De asemenea, aceste măsuri sunt contradictorii. Din declaraţiile preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, rezultă că efortul naţional de reducere a veniturilor va fi făcut pe termen scurt (6 luni) pentru acoperirea deficitului bugetar. Deciziile deja anunţate urmăresc însă schimbări majore, care afectează cetăţenii României pe termen mediu şi lung. Astfel, efectele modificării Legii nr.257/2009, prin reducerea cuantumului indemnizaţiei acordate mamelor pentru creşterea copilului, vor depăşi inevitabil perioada celor 6 luni de austeritate, o revenire pentru plăţi retroactive fiind legal imposibilă. Această decizie arată implicit că, în realitate, Guvernul urmăreşte să continue măsurile de austeritate şi după 1 ianuarie 2011, indiferent de evoluţia încasărilor bugetare până la sfârşitul acestui an.  Mai mult, sacrificiul este inutil din punct de vedere financiar, contribuţia la buget fiind de sub 0,02%, dar imens pentru viitorul României.

Măsurile anunţate de preşedintele Traian Băsescu sunt, în acelaşi timp, anti-naţionale, riscând să afecteze nu doar evoluţia naţiunii către prosperitate, ci chiar baza existenţei sale. După 1989, în România au existat mai multe generaţii de sacrificiu. Viitorul arată şi el sumbru: România riscă să ajungă o ţară cu o populaţie tot mai bătrână şi mai rară, ba chiar o ţară depopulată! Această situaţie este recunoscută inclusiv de Administraţia Prezidenţială, care, în raportul „Riscuri şi inechităţi sociale în România”, publicat în septembrie 2009, constata următoarele: „După 20 de ani de declin demografic şi deteriorare a celei mai importante structuri a populaţiei – cea pe vârste, şi într-un context în care problemele redresării situaţiei demografice a ţării nu se află la locul cuvenit pe agenda clasei politice, perspectivele demografice ale României devin şi mai sumbre. Riscurile economice şi sociale pe termen lung şi foarte lung sunt subestimate. Cea mai importantă dintre recomandările care emană din aceste realităţi şi perspective este nevoia adoptării unor măsuri coerente care să vizeze diminuarea gradului de deteriorare a situaţiei demografice şi, eventual – pe termen lung – o stabilizare a numărului populaţiei (care nu va putea fi decât mai mic în raport cu cel actual).” Toate studiile demografice au arătat că aplicarea Legii nr.257/2009 a condus la o stabilizare demografică. Modificare ei, prin reducerea cuantumului indemnizaţiei, va avea efectul contrar.

România este o ţară în care numărul pensionarilor este mult mai mare decât al celor muncesc. România este o ţară din care au plecat, la muncă în străinătate, mai multe milioane de români. Raportat la ţările europene, România este o ţară cu o rată crescută a mortalităţii infantile. Din cauze preponderent economice, rata divorţurilor este în creştere. Cu toate acestea, România se pregăteşte să ia măsura „trecerii în şomaj” a tuturor tinerelor mame, pentru că şi-au permis să dea naştere unui copil. Măsura reducerii cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi aşadar, ultima lovitură, cea mai grea dată viitorului României.

Grupul de susţinere a Apelului pentru Mame deplânge situaţia gravă în care se află România, ca şi lipsa de responsabilitate a guvernanţilor în ceea ce priveşte măsurile pe care intenţionează să le ia. În aceste condiţii, Grupul de susţinere a Apelului pentru Mame se adreează Consiliului Economic şi Social şi în mod special reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor, care se vor reuni în şedinţă pe data de 17 mai 2010, pentru a cere imperativ Guvernului adoptarea unor măsuri coerente, echitabile şi care să respecte interesul naţiunii. În acest sens, solicităm ca prevederile Legii nr.257/2009 să rămână în vigoare şi, în consecinţă, cuantumul indemnizaţiei acordat mamelor pentru creşterea copilului să rămână nemodificat. Nu suntem de acord cu nici un fel de reducere a cuantumului indemnizaţiei, deoarece cu viitorul României nu se negociază!

16 mai 2010

GRUPUL DE SUSŢINERE A APELULUI PENTRU MAME

Aştept cât mai multe mesaje de sprijin de la voi!

11 comentarii

 1. Doresc sa imi exprim sustinerea pentru initiativa dumneavoastra. Sunt una dintre mamele care ar trebui sa beneficieze de indemnizatia de 85%. Nu am putut ajunge astazi la Universitatea Ecologica pentru a semna, intrucat sotul meu a lucrat si imi era greu sa ajung la acea ora impreuna cu fetita. Desi copilul are 7 luni, pana acum nu am primit decat de 3 ori indemnizatia de 85 %(dupa cum stiti dureaza pana se aproba dosarul, perioada in care fiecare se descurca cum poate). Iar acum, dreptul meu pentru care am cotizat enorm de mult urmeaza sa imi fie diminuat. Avand in vedere ca suma care s-ar strange in urma reducerii indemnizatiei de crestere copil ar fi una infima, va rugam macar acum, cand ne aflam intr-o situatie critica, sa fiti oameni (si aici ma refer la cei in masura sa ia aceasta decizie). presedintele a spus ca spera ca aceasta indemnizatie sa fie „minim atinsa”. Ori procentele vechiculate in vederea reducerii nu sunt chiar minime. Prin urmare, gasiti adevaratele surse de venit pentru acoperirea datoriilor si deficitului bugetar al Romaniei. Nu ne aduceti in ultimul hal de disperare. Am 28 de ani, insa niciodata pana acum nu am simtit nevoia sa emigrez. Penrtu prima oara, insa, simt ca Romania nu mai reprezinta casa mea. Ca nu sunt respectata aici. Prin urmare, va rog, domnilor guvernanti, sa gasiti solutia optima fara a afecta viitorul copiilor nostri.


 2. Doresc sa-mi exprim si eu sustinerea si adeziunea la apelul pentru mame.
  Sunt mamica unui baietel de 8 luni care-si doreste sa stea cu mama lui, sa invete primii pasi si primele cuvinte de la mama lui.
  Este dreptul nostru castigat, acela de a ne ingriji copiii.
  Acum un an sotul meu incerca sa ma convinga sa emigram.M-am impotrivit caci imi dorteam sa traiesc in Romania – casa mea.
  Guvernantii nostrii insa m-au facut sa ma gandesc serios zilele acestea la emigrare.
  In ce fel de tara vreti sa creasca copiii nostrii?
  care sunt valorile pe care ar trebui sa le invete?
  – hotia, minciuna, spaga?
  asta e tara pe care o pregatiti pentru viitorul Romaniei?
  Si in caz ca inca nu stiti domnilor guvernanti, o economie sanatoasa presupune forta de munca iar forta de munca adevarata presupune natalitate.

  sa va lumineze Dumnezeu !


 3. As dori sa ma alatur mamicilor care militeaza ptr mentinerea cuantumului indemnizatiei ptr cresterea copilului la 85% din veniturile cumulate pe ultimile 12 luni.
  Sunt mamica unui baietel de 1 an si 8 luni si in acest moment sunt, din nou insarcinata.
  Am varsta de 35 de ani, primul copil nascandu-l la 34 de ani datorita unor motive de sanatate foarte grave.
  Pana in momentul diagnosticarii am muncit ani de zile cate 12 ore, uneori chiar 14 ore pe zi, de cele mai multe ori fara a avea timp macar sa ma alimentez corespunzator ptr a putea sustine un astfel de efort,la care s-a adaugat stresul unui serviciu extrem de solicitant , fapt ce a dus implicit la aparitia acestei boli grave ce a necesitat o indelunga peroada de tratament si apoi recuperare. Cu ajutorul lui Dumnezeu am depasit aceasta cumpana si am hotarat ca e momentul sa facem un copil care sa ne implineasca.
  V-am povestit acest lucru ptr ca vreau sa se stie ca fac parte din acele femei care primesc 85% indemnizatie, au muncit pe branci, uneori chiar cu pretul sanatatii, au cotizat la bugetul de stat intr-o mare masura, ceea ce le asigura acest drept de a-si creste si ingriji copiii, in fuctie de contributia pe care au avut-o la acest „sac” pe care guvernantii nostrii nu l-au gestionat corect, fapt ptr care trebuie sa platim noi, poporul roman, si asa saracit si impovarat de rate si costurile foarte mari ale vietii de zi cu zi.
  Nu suntem vinovati ptr aceasta situatie critica in care a ajuns tara noastra, sunt absolut convinsa ca sunt alte surse de acoperire a golurilor pe care, in mod sigur, nu noi le-am creat.
  As mai vrea sa va spun ca, din pacate, sotul meu este bugetar si, conform masurilor pe care guvernul intentioneaza sa le ia, venitul ii va fi micsorat cu inca 25%, dupa ce, din ianuarie si pana acum venitul i-a mai scazut o data consistent.
  Suntem o famile simpla, cu servicii cinstite, cu multa munca, salarii medii, cu casa achizitionata prin credit pe zeci de ani- deci rate pe masura, cu cheltuielile zilnice firesti-nu excese, nu vacante anuale peste hotare sau chiar in tara, cu un copil mic ce necesita ingrijiri si atentie deosebite – si, bineinteles costuri pe masura, si un alt suflet ce urmeaza sa se nasca.
  Vrem doar sa ne putem creste copiii in conditii normale, ptr a le putea asigura o viata in siguranta, fara lipsuri si neajunsuri, acesti copii care, in fapt, reprezinta, VIITORUL ROMANIEI.
  Ganditi-va bine, domnilor care decideti, de fapt, viitorul tarii. Pe calea pe care ati pornit-o ne conduceti spre disperare, foamete si o viata grea de suportat.


 4. Doresc sa-mi exprim adeziunea la Apelul pentru Mame.Mai am 4 saptamani pana cand urmeaza sa nasc. Muncesc de 12 ani, intotdeauna am platit taxele atat eu cat si angajatorul pentru intreg salariul, lucrez in sistemul financiar -bancar, unde nu se pune problema de a avea venituri nedeclarate. Am fost extrem de bucuroasa cand s-a adoptat legea cu idemnizatia de 85% din venit, ma gandeam ca exista dreptate si pentru femeile care au reusit prin munca sa obtina un venit peste medie.Ideea de eliminare sau reducere a acestui procent ma ingrozeste avand in vedere ca totusi ma bazez pe acest venit pentru urmatoarele cateva luni de zile, nu neaparat 2 ani, lux pe care oricum nu mi l-as permite,de a lipsi de la serviciul actual atat de mult. Sunt suparata cand vad ca exista atatea persoane revoltate,pline de rautate care folosesc un limbaj foarte urat la adresa mamelor, de parca am fi niste hoate si nu am fi contribuit si noi cu taxe la statul roman(evident nu contest ca sunt si exceptii care arunca o nota negativa asupra tuturor celorlate mame de buna credinta). Taxe din care s-au platit indemnizatii, pensii, alte ajutoare pentru altii, iar acum cand ne-a venit si noua randul sa beneficiem de aceasta indemninatie sunt atat de revoltati.
  Va multumesc pentru efortul pe care l-ati depus in trecut pentru adoptarea acestei indemnizatii de 85% din venit dar si pentru efortul pe care il depuneti pentru pastrarea ei,acum cand in aceste timpuri grele tot mai multi politicieni, barbati si chiar femei (din pacate)sunt atat de porniti sa o desfinteze sau cel putin sa o reduca.Va urez putere sa luptati si sa nu cedati presiunilor, trebuie sa reusim! Corina Soare


 5. […] mamele nu sunt organizate in sindicat si, practic, nu are cine sa ne apere drepturile”, scrie Lavinia Sandru pe blogul […]


 6. Sunt o viitoare mamica de august.
  Va sustinem, eu si intreaga familie!
  Ne-am bucurat mult anul trecut cand ati reusit sa implementati „Legea Mamelor”. Din pacate, orice lucru bun trebuie omorat din fasa in tara in care traim… Eu lucrez de 14 ani , cu carte de munca din prima zi si cu darile catre stat achitate regulat.
  Ar trebui sa se intrebe guvernantii nostri, printre altele, de unde au unii cetateni de etnie rroma ( pe care ii vedem la stiri, din pacate) bani sa se lafaie in masini scumpe si sa le faca copiilor lor( pentru ca la 15-16 ani sunt copii…) nunti de sute de mii de euro si palate … chiar toti sunt orbi?
  Si noi, fraierii care platim impozite si taxe, tot noi si copii nostri trebuie sa fim afectati, de ce, pentru ca suntem corecti?

  Sa va dea Dumnezeu sanatate si puterea sa continuati ceea ce faceti!


 7. Stimata Doamna Lavinia Sandru,

  Imi pare rau ca nu pot scoate bebelusul de 5 luni in strada insa vremea a tinut cu politicienii.Imi exprim sustinerea pentru ceea ce faceti si sper sa nu fie in zadar.
  Am un bebelus de 5 luni.Este un copil reusit din toate punctele de vedere: din mamica cu 2 facultati si tatal licentiat in psihologie.Suntem distrusi daca acesti politicieni cu venituri rusinoase vor umbla la indemnizatie.Spun asta pentru ca din banii ramasi, indiferent ca fac 6 milioane lei vechi sau ca taie cu 15 sau 25% eu una NU VOI AJUNGE SA TRAIESC (fizic vorbind) sa il vad pe Rares crescand.Asta ar insemna ca eu sa traiesc cu aer, pentru ca Rares sa aibe cat de cat pampers, lapte(il hranesc artificial), hainute si tot cee e necesar.Platesc intretinere, chirie, curent, banca (era necesar un imprumut ca sa supravietuim in Bucuresti).Daca facem un calcul de plata a serviciilor in garsoniera in care locuim si in care este trecut si piticelul nostru, nu stiu daca mai are de pampers.Deci, ar trebui 2 persoane sa traim din ce bani ne mai dau voie politicienii.Practic, va trai numai bebelusul.Pe dansii nu cred ca ii intereseaza.
  Asa ca, Stimata Doamna Lavinia Sandru, faceti ceva sa nu extermine mamicile.
  Daca ar fi dupa mine as inregistra plansete de bebelusi si as sta cu ele in megafoane in fata Guvernului.Poate asa macar pe ei sa II AUDA.

  Va multumesc in numele mai multor mame care probabil din cauza vremii stau cu ochii in televizor si isi ”mint” bebelusii ca va fi bine.

  Cu stima, Alexandra Nita, 30 de ani din Bucuresti


 8. Sunt insarcinata in 5 luni si imi exprim in mod expres adeziunea la „Apelul pentru mame”. Va multumesc pentru efortul pe care il depuneti pentru pastrarea indemnizatiei la nivelul actual. Sa ne ajute Dumnezeu sa aveti/avem succes !

  Cu drag,
  Simona Solticzki, 33 ani, TimisoaraLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: