h1

Fondurile europene, în pixul lui Boc

7 August 2010

În timp ce românii se descurcă din ce în ce mai greu cu criza, clientela PD-L s-a stabilizat şi şi-a luat avânt. Decizia de a reduce personalul în administraţie fusese luată, împreună cu FMI, încă din 2009, dar ea nu a fost aplicată până când ultimul acolit al băieţilor din Modrogan a intrat în administraţie. Imediat după aceea, a început „reforma statului”, iar profesioniştii din primării, din ministere, din agenţii au fost daţi afară pe criterii politice. Următorul pas: blocarea posturilor, pentru ca toată lumea să fie liniştită. Astfel, clientela PD-L se bucură astăzi de locuri călduţe la stat, de influenţă politică şi administrativă, de mai toate fondurile pentru achiziţii şi investiţii publice şi, un fapt fără precedent în România, de fondurile europene nerambursabile.

Premierul Emil Boc a declarat că nu este mulţumit de ritmul absorbţiei acestor fonduri. S-a referit probabil la clientela incompetentă a PD-L, care nu reuşeşte să câştige corect finanţări. Altfel nu se explică de ce un număr deja periculos de mare de proiecte europene, depuse de diverşi autori pe lângă ministere şi agenţii specializate, aşteaptă de luni şi luni aprobarea pentru începerea implementării. Sute de milioane de euro rămân astfel indisponibile pentru a fi cheltuite în beneficiul românilor. Am informaţii că banii sunt deja accesaţi, au ajuns în ţară şi nu pot fi ridicaţi din cauză că această caracatiţă portocalie nu vrea să-şi pună o ultimă semnătură. Majoritatea proiectelor sunt blocate, se-nţelege, fără nici o legătură cu valoarea lor individuală, această decizie fiind luată la nivelul cel mai înalt. Practic, nu sunt aprobate decât acele proiecte depuse de membrii cooperativei PD-L. Pentru ceilalţi -din informaţiile pe care le am- şpaga cerută ajunge şi la 10% din suma accesată, în funcţie de mărimea proiectului, asta în cazul în care există, din partea reprezentanţilor PD-L din administraţie, o oarecare „deschidere”. Cei mai mulţi autori de proiecte nu pot însă nici măcar să dea şpagă -şi nici nu vor, elaborarea unui proiect şi implementarea lui fiind o muncă dificilă, autonomă, iar banii fiind accesaţi cinstit. Ca să dau un exemplu, aprobarea fondurilor Ministerului Dezvoltării pentru proiectele din Ardeal se află la pixul lui Boc şi nimeni nu îndrăzneşte să spună nimic.

Tot Boc a afirmat că „fondurile europene reprezintă calea cea mai sigură de ieşire din criza economică”. Repet, probabil că s-a referit la cooperativa PD-L, disperată că nu mai are de unde să fure. Căci, prin acţiunea de blocare politică a proiectelor cu finanţare europeană, Boc şi PD-L nu fac decât să adâncească problemele crizei. O asemenea acţiune este complet iresponsabilă, este anti-naţională şi, bineînţeles, este anti-europeană. Oficialii europeni cu care am stat de vorbă s-au arătat îngrijoraţi de blocajul instituit de actuala putere faţă de aceste proiecte.

Vă invit pe toţi aceia ale căror proiecte se află în aşteptare prelungită la ministere sau la agenţii să-mi scrieţi pentru a putea realiza o informare şi o evaluare cât mai corectă, mai completă şi mai reală a situaţiei. Scrieţi-mi ce proiecte aveţi şi numele instituţiilor sau persoanelor de care v-aţi lovit! Aştept, până pe 22 august, mesajele voastre la adresa:  laviniasandru@yahoo.com. Vom transmite toate informaţiile către instituţiile europene, în special Comsiei Europene, care aşteaptă să le spunem cu ce probleme ne confruntămîn accesarea fondurilor comunitare. Nu în ultimul rând, îi vom cere socoteală prim-ministrului Emil Boc pentru tot timpul şi banii risipiţi.

4 comentarii

 1. Da, „consultanta” costa ..mai ales cea portocalie si mai cu seama cand „caracatita” e in foame.


 2. ” Am informaţii că banii sunt deja accesaţi, au ajuns în ţară şi nu pot fi ridicaţi din cauză că această caracatiţă portocalie nu vrea să-şi pună o ultimă semnătură. ”

  Asa e!!!! Am vazut si eu camionul cand aducea banii!!

  Sunteti intr-o mare eroare! V-am felicitat in proiectul M.A,M.E. dar nu o pot face si aici.
  Eu am un proiect in implementare (POS DRU 2.3.) L-am scris singura, l-am depus singura (se face cont pe site fseromania.ro) si am primit aprobarea pe fax. Nu m-a somat nimeni sa dau spaga. E nejustificat sa ne dezimformati. Stiti de ce?! Pentru ca cei mai multi chiar cred ce spuneti, si renunta. E pacat, oameni buni, nu va descurajati!


 3. Pana prin 2009 era valabil ce spunea „marinica” : cine depunea proiecte avea sanse să câştige. Acum din păcate nu mai e valabil. la ultimele runde pe POSDRU in momentul deschiderii liniei erau deja „depuse ” sute de proiecte. Selectia este bătaie de joc. La proiectele depuse am primit evaluări care nu aveau nici o legătură cu proiectele noastre, nu-si mai iau nici minime măsuri de respecatre a legalitatii.Trimit fise de evaluare de la alte proiecte. La acelaşi proiect depus pentru mai multe regiuni diferenţele de evaluare sunt uriaşe.
  E o bataie de joc. Sunt proiecte depuse prin anul 2009 care şi acum sunt pe lista de aşteptare.Au introdus regula primul venit, primul servit care scade şansele proiectelor bune. primează doar viteza cu care sunt depuse proiectele.


 4. Stimata doamna, La ce folos fondurile europene? Singurul proiect despre am cunostinta imi spune ca e o metoda de umflat buzunarele celor care aplica.
  Va dau acest exemplu: un SRL, beneficiar al proiect POSDRU, atribuie contractele de achizitii unei alte firme a administratorului si unei firme a fiului sau. Documentatia de atribuire e aprobata de managerul SRL-ulu. Pai asta nu inseamna bani care intra tot in buzunarele lor ? Am stat de vorba cu o asa-zisa cursanta (prin proiect firma si-a calificat angajatii proprii) care a fost chemata sa-si ia certificatul de calificare, desi nici nu avusese habar despre ce curs era vorba si unde s-a tinut ; nu s-a dus sa-l ia, pentru ca e o persoana onesta.
  E moral ? Dar legal ?
  Cu stima,
  un fraier din cartierul Romania ( asa cum m-am regasit intr-un articol semnat de CTP)Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: