h1

Opriţi cenzura!

21 August 2010

Din 24 iunie, când am protestat (vedeţi aici şi aici) faţă de aprecierea -conţinută în Strategia Naţională de Apărare a Ţării- că presa reprezintă o vulnerabilitate a securităţii României, nu s-a întâmplat nimic. În tot acest timp, fără îndoială, cei care au ca sarcină să pună strategia în act, să o aplice punct cu punct, s-o implementeze, au luat deja primele măsuri pentru remedierea „vulnerabilităţii”. Până când nu e prea târziu –căci băieţii din sistem se mişcă repede dacă vor- am luat decizia de a iniţia, împreună cu alte şase personalităţi publice, un protest public şi de a cere înlăturarea din Strategie a oricărei referiri la presă. Toţi cei care înţeleg necesitatea demersului nostru, pot să ni se alăture. Vă prezint mai jos textul protestului.

OPRIŢI CENZURA!

Pe 23 iunie 2010, preşedintele României Traian Băsescu şi, totodată, şeful Consiliului Suprem pentru Apărarea Ţării, a decis ca mass-media să fie introdusă în Strategia Naţională de Apărare, la capitolul privind vulnerabilităţile de securitate. Astfel că, pentru domnia sa, presa liberă reprezintă un fenomen “cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora; presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului ”.

Includerea unei astfel de aserţiuni în documentele oficiale ale CSAT reprezintă o încercare de răsturnare a sistemului democratic din România, fapt fără precedent în istoria recentă a ţării noastre.

Modul în care preşedintele Traian Băsescu se raportează la ultimul pilon al democraţiei, ne-a determinat pe noi –Carmen Moldovan, Sorin Roşca Stănescu, Victor Ciutacu, Corina Dragotescu, Valentin Nicolau, Florin Chilian, Cristian Godinac şi Lavinia Şandru– să declanşam la nivelul societăţii româneşti o amplă campanie pentru apărarea şi respectarea acelor norme şi principii pe care se fundamentează orice societate care se pretinde a fi democratică.

Apărarea drepturilor şi libertăţii presei reprezintă doar începutul.

Obiectivul acestei campanii constă în eliminarea din Strategia Naţională de Apărare a prevederilor care fac referire la mass-media.

Pentru susţinerea demersului nostru, facem un apel către toţi aceia care consideră libertatea de exprimare şi accesul liber la informaţie drepturi câştigate în decembrie 1989.

 Ne adresăm reprezentanţilor mediului academic, ne adresăm societăţii civile, ne adresăm oamenilor de afaceri, ne adresăm oamenilor de cultură, artiştilor, ne adresăm Bisericii şi Amatei, ne adresăm tuturor jurnaliştilor şi analiştilor, indiferent de specialitatea lor, pentru a adera la acest proiect care înseamnă, în esenţă, apărarea democraţiei.

Ne vom adresa, de asemenea, organismelor de media internaţionale pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu felul în care se înţelege respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului în România.

Toţi cei care sunt interesaţi de necesitatea unui astfel de demers, găsesc informaţii atât pe blogurile celor menţionaţi mai sus, cât şi pe www.libertateapresei.ro.

13 comentarii

 1. facuta lista cu spagarii din presa si presa sa fie libera !


 2. Există pe de o parte un abuz instituţional.
  Pe de altă parte există o reacţie socio-politică.

  Cum anume se ajunge ca prin reacţie să existe o anulare a abuzului?


 3. Da, este necesar un astfel de demers. Prefer ca cenzura sa mi-o fac singura, nu sunt oligofrena sa o faca altul in locul meu iar in ce priveste copiii, sunt parinte si stiu cum sa-i directionez setea de informatii. El are cei 7 ani de acasa si va sti cu siguranta ce e bine si ce e rau, ce anume este interesant si ce este demn de dispret sau pur si simplu de ignorat. Din moment ce prezumam ca suntem oameni responsabili, avand capacitatea de exercitiu intreaga, nu vad care este necesitatea cenzurii. Fiecare raspunde pentru faptele sale in masura in care aduce atingere dreptului celorlalti. sa prezumam ca suntem cu totii oligofreni, teroristi sau infractori din capul locului ?


 4. Din pacate alaturarea unor personalitati mercenare in slujba unor trusturi de presa nu va da credit acestei miscari. Radeam noi si de Ceausescu cu „agenturili”, radem acum de basescu… dar presiunile media exista si la fel exista si o presiune in interes personal in numele libertatii de exprimare.

  Ceea ce incearca guvernantii sa faca insa este abject…


 5. Subscriu la ce zice Bogdan Radu… Ma alatur tie si ma gandesc inclusiv la mine vizavi de job, da’… nu prea stiu ce sa spun despre implicarea unora dintre personaje care „maine” poate se vor situa in barca viitorilor macelari ai libertatii de exprimare in Romania.

  Te salut dupa atatia ani in care n-am mai avut ocazia! 🙂


 6. faceti o lista si cu toti copiii parlamentarilor si sa vedeti peste 1 an unde lucreaza si cum muncesc … veti avea mari surprize … deci 90 % din parlamentari daca nu parasesc Parlamentul vor fi pusi la munca silnica sau vor avea o meserie de muncitor necalificat … stiu ce spun !


 7. Opriti cenzurarea romanilor din Rep.Moldova si Transnistria!


 8. foarte sexy lavinia asta.
  as face cu ea toata noaptea perversiuni.
  pe bune


 9. EEee vedeti D-na Vulpe Moralista,cum v-ati schimbat 180 grade discursul,la arestarea lui Vantu?…Cu ce masura masurati vi se va masura!De Dan Diaconescu ati facut misto pe la Irealitatea,si nu exista nicio comparatie intre cei 2…cel putin unul dintre ei n-a devalizat FNI!Cu toate astea,s-a trezit in voi spiritul justitiar,libertatea presei care e pusa in pericol…trebuia mai de mult,dar e bine si mai tarziu…Daca nu se unesc cei din presa,vom ajunge toti niste sclavi,inclusiv justitiabilii!


 10. De ce opozitia nu pleaca din parlament? Asta ar duce in mod normal la alegeri! Opozitia are posibilitaea de a parasi parlamentul si a se plange la UE (in Parlamentul European) de gavele nereguli fraude si abuzuri la care se deda PUTEREA PORTOCALIE. In fata unor proteste internationale Basescu ar fi obligat sa declanseze alegeri. Cu cat portocaliii stau mai mult la putere cu atata situatia Romaniei se deterioreaza iar dac acum este foarte proasta in viitor va devini imposibila si fara speranta redresarii.


 11. ” DA ! BANI CA SA PLECE DIN SALA…” Am auzit asta din gura presedintelui la un post de radio, nu la irealitatea sau antenele manipulatoare si denigratoare. Se vede clar carui tip de electorat se adreseaza PDL-ul si ce chip si asemanare identica au toti, inclusiv unii care pareau cat de cat oameni. Abject !

  Bucuresteni, astazi au venit la voi in oras niste oameni epuizati de conditiile de trai si obositi de drum. V-au spalat obrazul strigandi neputinta noastra a tuturor ! Voi dragi bucuresteni stati in casa linistiti, nu va deranjati, va moaie altii posmagii ! Pai cum sa nu-si permita orice acesti derbedei pportocalii si mincinosi ?


 12. se poate o discutie in pv? va multumesc anticipat


 13. Din pacate orice bunul simt jurnalistic cat si bunul simt politicianistic nu se gaseste la noi in tara, probabil in alta parte dar nu la noi si de acesta e motivul pentru care ajungem la astfel de demersuri ca si cel de mai sus.Trebuie altceva, schimbare nu vorbe!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: