h1

Aceasta este scrisoarea, varianta in romana, trimisa astazi presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

8 aprilie 2011

Domnule Președinte José Manuel Barroso,

 

Sunt președintele unui partid ecologist din România, Partidul Inițiativa Națională, dar, înainte de orice, sunt un om responsabil și o femeie care înțelege să se implice și să lupte pentru drepturile cetățenilor europeni.

Îmi iubesc țara și cred, în același timp, în viabilitatea proiectului european în care, de altfel, România este, ca Stat Membru, participant direct și activ. Dacă în trecut, fondatorii acestui proiect, Jean Monet și ceilalți, au înțeles că nu e necesar să ceară părerea cetățenilor, pentru că nu se pricep să opineze despre deciziile mai marilor politicii, la data la care România a aderat la Uniunea Europeană, comunitatea lucra sub deviza Europa este a cetățenilor. Cu alte cuvinte, în evoluția sa, Uniunea a înțeles că e necesară părerea europenilor înainte de a lua o decizie, pentru că ei sunt cei direct afectați. Constat, astăzi, cu regret, că proiectul Europa cetățenilor a fost abandonat, iar Europa la care au visat românii nu este cea a prosperității, ci a sărăcirii. Și spun acest lucru deoarece liberalizarea prețurilor la energie, pe care dvs. o susțineți cu insistență va aduce cu sine scăderea nivelului de trai al românilor, sub pragul de existență. Într-o țară deja secătuită de criza economică și recesiune, această măsură va antrena creșteri incontrolabile ale prețurilor bunurilor și serviciilor. Într-o țară, repet, în care cei mai mulți oameni trăiesc cu maximum 500 de euro pe lună, cheltuielile curente și cheltuielile pe mâncare depășesc această sumă.

Vă întreb, deci, domnule comisar, în aceste condiții care este viața mai bună la care au visat românii înainte de aderare? Ce sens are să mai rămânem împreună într-o Europă care nu este unită nici în speranță, nici în șansă? De ce ar mai rămâne România într-o Europă în care deciziile conducătorilor sunt dezastruoase pentru viitorul ei?

Nu vreau să mă gândesc, domnule președinte Barroso, la cât adevăr se ascunde în spatele vorbelor celor care susțin că angajații Comisiei Europene lucrează în beneficiul corporațiilor multinaționale, și în dezavantajul cetățenilor ei. Gândiți-vă că aceste acuzații și euroscepticismul crescând vă vor fi, din ce în ce mai des, aruncate în față. Cum veți răspunde acestor afirmații?

Domnule președinte Barroso, eu cred încă în proiectul european, dar mai cred că binele europenilor este mai presus de orice, iar dreptul lor la o viață mai bună trebuie respectat și încurajat prin măsuri stimulatoare. Trag un semnal de alarmă față de atitudinea nepăsătoare pe care Comisia pare a o avea față de cei pe care îi reprezintă – portughezi, francezi, nemți, români etc, – cetățeni europeni.

Ca politician, ca om, ca român, cred că este timpul ca reprezentanții politici ai comunității europene să facă ceva în beneficiul europenilor, înainte ca întregul proiect pe care ne străduim să-l construim și să-l menținem să se prăbușească iremediabil.

Cu respect,

Lavinia Șandru, președinte Partidul Inițiativa Națională – România

 

Reclame

One comment

  1. Frumoasa scrisoare, a-ti primit raspuns?Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: