h1

Premisele unei dezbateri în jurul implementării votului prin corespondenţă

22 mai 2011

Premisele unei dezbateri în jurul implementării votului prin corespondenţă

Ø      în prezent, peste 3 milioane de români cu drept de vot  trăiesc în afara frontierelor României, fără a putea să-şi exprime opţiunea politică într-un mod real;

Ø      ei au lăsat acasă peste 2 milioane de familii, al căror destin este în continuare în mâinile autorităţilor române, alese sau care vor fi alese;

Ø      prin actualul sistem de exprimare a votului pentru cetăţenii români aflaţi temporar în străinătate cel mult 0,7% au reuşit să-şi exprime opţiunea la alegerile parlamentare din noiembrie 2008 şi doar 4,9% pentru alegerea preşedintelui în anul 2009.

Ø      majoritatea românilor aflaţi în străinătate trebuie să se deplaseze în medie peste 250 Km, până la cea mai apropiată secţie de votare, pentru a-şi exercita dreptul de vot, ceea ce descurajează din start dorinţa celor care ar dori să participe;

Ø      la nivel naţional s-au prezentat la urne din ce în ce mai puţini alegători: 39,2% dintre cetăţenii cu drept de vot în anul 2008 când a fost aleasă actuala structură a Parlamentului României şi 56% în al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui;

Ø      tendinţa descrescătoare de prezenţă la vot, care afectează majoritatea democraţiilor europene consolidate, se instaurează şi în România, iar aceasta trebuie contracarată.

Ø      mediul de afaceri din România utilizează deja acest instrument pentru consultarea propriilor acţionari, demonstrându-se un mijloc extrem de util şi eficient pentru companiile sau fondurile de investiţii care le utilizează.

Ø      în termeni de costuri, implementarea acestui sistem electoral nu presupune un efort considerabil. Mai mult, atunci când democraţia trebuie apărată, argumentele bazate pe costuri nu au consistenţă.

Cetăţenii români de pretutindeni trebuie să voteze!

 

          Cel mai important moment pentru orice democraţie îl reprezintă, fără îndoială, ziua în care cetăţenii îi aleg pe cei pe care îi cosideră că sunt capabili să le reprezinte interesele, atât la nivel local, cât şi la nivel parlamentar sau prezidenţial.

Indiferent de ceea ce va reflecta rezultatul votului, acesta trebuie să fie expresia clară şi neviciată a opţiunii alegătorilor români. Nu a existat şi nu există vreo societate democratică, care să fi reuşit să îi cointeseze la vot pe toţi cetăţenii săi. Dezideratul PIN, este acela de a coopta în decizia electorală pe cât mai mulţi dintre români, oriunde s-ar afla aceştia în ziua votului. De asemenea un alt obiectiv este acela de a înlătura orice barieră administrativă sau instituţională care stă în calea  acestui drept fundamental al omului.

Exercitarea dreptului constituţional de a alege nu poate fi îngrădit de nimeni şi de nimic, nici măcar de faptul că unii dintre cetăţenii români şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa în afara frontierelor României.

Votul în campania electorală este o modalitate esenţială de exprimare a drepturilor cetăţenilor de a participa la viaţa democratică a Uniunii Europene, care este un drept de necontestat cuprins în Articolul 10(3) al Tratatului asupra Uniunii Europene. Aşadar, legislaţia comunitară garantează cetăţenilor Uniunii Europene dreptul de a participa la alegeri, chiar şi fără a avea naţionalitatea statului respectiv. Aceste drepturi au fost implementate în cadrul Directivei 94/80/EC şi respectiv 93/109/EC, care prezintă de asemenea detaliat aceste drepturi.

Cetăţenii români din diaspora trebuie să ştie că votul prin corespondenţă nu exclude varianta clasică de vot, prin prezentarea la secţiile de votare organizate la secţiile consulare sau la ambasade. Această manieră de vot doreşte să implice în alegerea autorităţilor din România cât mai mulţi cetăţeni români, care mai devreme sau mai târziu, ei sau familiile lor vor fi afectaţi de deciziile pe care aceştea le vor lua.

De ce susţine PIN votul prin corespondenţă?

 

Pentru că ne dorim ca toţi românii să voteze! Pentru că, românii din România, români din Europa sau America, au cu toţii un trunchi comun şi cu toţii îşi doresc ca motivele care i-au făcut să plece din ţara lor să fie înlăturate.

Pentru că orice vot este important!

Pentru că alegerile, nu numai din România, dar şi din alte state europene şi chiar din Statele Unite ale Americii, au demonstrat că astăzi diferenţele dintre candidaţii sau partidele câştigătoare în alegeri şi cei care reportează un scor inferior sunt extrem de fragile, chiar de mii de voturi.

Pentru că nu ne dorim o ţară în care minoritatea să mai decidă, iar majoritatea populaţiei să se consoleze!

Pentru că România este ţara noastră a tuturor românilor, iar la Bucureşti avem cu toţii capitala!

Susţinem votul prin corespondenţă pentru ca noile autorităţi alese să fie legitime! Nu putem spera nici la o democraţie românească veritabilă şi nici la decizii politice, economice sau sociale legitime în condiţiile în care demnitarii vor fi aleşi cu majoritatea din 20% sau 30% din populaţia cu drept de vot care şi-a exprimat opţiunea. Cum ne putem imagina ca populaţia să fie solidară cu deciziile politice în condiţiile în care decidenţii au fost mandataţi de 10% sau 15% dintre români?

PIN susţine votul prin corespondenţă pentru ca şi românii din străinătate să devină responsabili pentru soarta lor şi cu ceea ce se întâmplă cu ţara lor! Nu vrem ca românilor din diaspora să nu le pese de ceea ce se întâmplă cu fraţii lor, copii sau părinţii lor lăsaţi acasă! Ei au dreptul ca o dată la 4 sau 5 ani să decidă şi acest lucru trebuie facilitat şi făcut posibil.

Votul prin corespondenţă le spune tuturor cetăţenilor români aflaţi în străinătate că România şi Bucureştiul nu i-au uitat! Că numai împreună putem decide asupra destinului nostru colectiv!

Participarea românilor din străinătatea la vot este singura şansă pentru ca ţara noastră, a tuturor, să se modernizeze. Românii din străinătate sunt cei care au gustat din fructul dulce al bunăstării economice, dar şi din cel amar al provocărilor economiei de piaţă şi ştiu cel mai bine ce înseamnă drepturi, libertăţi, dar şi obligaţii cetăţeneşti.

PIN susţine votul prin corespondenţă pentru că el este mai sigur decât modalităţile clasice, nu poate fi controlat, fraudat şi nu poate fi cumpărat!

Procedurile şi modalităţile de implementare nu trebuie inventate, pentru simplul motiv că ele funcţionează cu succes în serviciul cetăţenilor italieni, austrieci, englezi sau belgieni.

PIN susţine votul tuturor românilor, indiferent de locul unde aceştia s-ar afla, pentru că susţine democraţia românească şi cred că este singura cale prin care ţara noastră să devină prosperă şi credibilă şi, mai ales, atractivă pentru proprii cetăţeni.

Departamentul de strategii politice al Partidului Iniţiativa Naţională

Reclame

14 comentarii

 1. Sărutmâna doamna Lavinia Şandru !
  Da, teoretic sună frumos, corect şi pertinent „treaba” cu votul prin corespondenţă şi voturile diasporei în general. În fapt însă, la ceea ce văd că pregătesc mârşav, fără stres şi fără nici un altfel de mare problemă PDL-ul, cu complicitatea instituţiilor statului, nu numai că nu am încredere în acest tip de vot ci sunt sigur că vom avea alegeri fraudate în 2012 şi „câştigate” evident, de PDL. Probabil, Baconschi nu v-a aduce 1 milion de voturi PDL din diasporă, ci va aduce 1 milion jumate. Nu neg dreptul acestor români plecaţi peste hotare în a vota. Dar în acelaşi timp nu trebuie uitat faptul că „afară” au votat şi … morţii, iar la Paris, se vota la „foc automatat Băsescu”. Problema este că numai am încredere nici cât „negru sub unghie”, stimată doamnă. Numai dacă ne amintim că în 2009, în turul 2 al „prezidenţialelor”, nu era stipulat votul prin corespondenţă şi am constatat fraudarea acestora în favoarea lui Băsescu, închipuiţi-vă ce se va întâmpla acum, când PDL îşi trimite aproape zilnic câte-un om prin cate-un „colţ de lume” de unde să poată contribui în voie la acest furt ? Ce vă spun delegările lui Fătuloiu, Avramescu si „fata aceea numită de Boc” (numai ştiu cum o cheamă – la Barcelona), în funcţii cheie peste hotare ?
  Altfel, sunt români plecaţi de 20-30 de ani din ţară care, în 2009, prin „exprimarea lor electorală de peste mări şi ţări”, m-au „condamnat” pe mine „cetăţeanul gogu”, la PDL, la Băsescu, la omorârea oricărei speranţe ptr. un trai cât de cât normal în România.
  Asta nu înseamnă că votul lor nu este important. Dar ce garanţie avem doamnă că sunt voturi NEFRAUDATE ?
  Boc, Băsescu, Udrea, Flutur, sau Baconschi prin calitatea sa, pot fi „garanţii” acestui fapt ? Dvs. sincer, analizând situaţia actuală din România, aveţi încredere în aceşti oameni sau în „garanţiile” acestora că nu vor fi voturi fraudate ? Eu sincer, n-am încredere. Altfel, nu contest punctul dvs. sau al PIN de vedere, cu privire la acest mod de vot.
  Deci cea mai mare îndoială a mea se raportează strict la CORECTITUDINE.


 2. Eu,in cuvinte putine , va spun ca acest sistem de vot, prin corespondenta, poate schimba rezultatul unor alegeri normale. Fraudarea este mult mai usoara si oana sa prinzi vinovatii vor castiga la fel cum a castigat Basescu in fata lui Geoana.


 3. […] Chiar dacă şi la ei exista o discrepanţă mare intrepaturile sociale, totuşi motorul economiei duduie. De multe ori faptul ca uni ţin “coada” pe sus duce la dezastru.Pe lângă toate acestea am fost blagosloviţi şi cu un guvern marioneta, de pitici şi de blonde! Si vorba aia ” In patria orbilor, chiorul este împărat” […]


 4. […] Chiar dacă şi la ei exista o discrepanţă mare intrepaturile sociale, totuşi motorul economiei duduie. De multe ori faptul ca uni ţin “coada” pe sus duce la dezastru.Pe lângă toate acestea am fost blagosloviţi şi cu un guvern marioneta, de pitici şi de blonde! Si vorba aia ” In patria orbilor, chiorul este împărat” […]


 5. Categoric pentru!!! Toti romanii, oriunde s-ar afla ei situati geografic la momentul alegerilor, ar trebui sa-si poata exprima votul indiferent de optiunea electorala.Totusi, acest lucru se poate desfasura in deplina corectitudine? am mari indoieli. Unii dintre noi au intotdeauna porniri de talhari. In ceea ce priveste „votul” din talhari sigur vor avea tendinta de a se transforma in mafie. Oricum, cu speranta de mai bine si privind inca cu speranta spre viitor, va doresc mult succes in actiunile intreprinse si sper ca macar Lavinia Sandru sa nu dezamageasca!!!


 6. […] şi singuri, László Tőkés a fost fulminatul de mercur ¹ implantat de securitatea maghiară, cu acordul CIA si a altor servicii secrete, în nemulţumirile românilor. Acest rol se vede că îl joacă în […]


 7. @ Lavinia Şandru

  În momentul când 80% dintre români sunt dezgustaţi de politică… „orice vot contează” mi se pare un pic deplasat.

  Doamna Şandru,
  Politicienilor le pasă de voturi pentru a fi aleşi. Politicienii ar trebui să le pese de voturi pentru ca cetăţenii să aleagă modificările pe care le doresc aduse viitorului României. Cât timp politicienilor nu le pasă de dorinţa cetăţenilor, ci decât de procedura care îi va aduce pe un post… votul prin corespondenţă nu poate avea alt scop decât o fraudare mai uşoară a votului.


 8. […] Zilei Inaltarii Domnului Iisus Hristos – Romania devenind cu acest prilej primul stat care i-a asimilat pe eroii straini¹celor nationali. Astfel, aceasta data a fost decretata sarbatoare nationala a poporului roman, iar […]


 9. […] Zilei Inaltarii Domnului Iisus Hristos – Romania devenind cu acest prilej primul stat care i-a asimilat pe eroii straini¹celor nationali. Astfel, aceasta data a fost decretata sarbatoare nationala a poporului roman, iar […]


 10. Pe scenea politica din romania sunteti mai putin vizibila! De ce? V-as sugera ca macar pe blog sa fiti mai activa. un admirator politic.http://popateapa.wordpress.com/2011/06/06/iloti-europei-de-azi-romanii-si-bulgari/


 11. Buna ziua!
  Va scriu mai multe randuri. Daca nu le veti citi nu e mare problema, insa am vut sa scriu cateva randuri din gandurile mele 🙂

  Sunt din Iasi si azi am vazut fara sa vreau din drumul dinspre tribunal spre servici, sediul PIN din Iasi. Am vazut si o imagine mare a dumneavoastra acolo 🙂 si cum v-am apreciat de fiecare data cand v-am auzit in vreo dezbatere si, tin sa subliniez ca sunteti singura femeie care face placuta imaginea de politician femeie in acest moment in Romania la propriu, iar exterior vorbind la modul cum va prezentati, elegant si modern – clasic in acelasi timp suntei mai mult decat ok. M-am oprit pentru o clipa si mi-am zis. Oare Lavinia Sandru este Ieseanca? Mi-ar fi placut acest lucru, caci probabil as fi fost tentat dupa 9 ani sa intru din nou in sediul unui partid. Nu cred ca PIM-ul are ceva nou de spus pe aceasta scena politica murdara. Asa este, in 2004 am votat sa-l schimbam pe Nastase in 2009 sa il scimbam pe Basescu, mentionez nume deoarece romanii voteaza persoane nu doctrine, asta garantat. De la revolutie incoace oamenii au facut partidul si nici intr-un caz doctrina!
  Fiind din Iasi pot sa va spun ca toate partidele Iesene sunt la pamant, toate au lideri corupti de iti vine sa ii strangi de gat pe Fenechiu, pe Oajdea, pe Movila, pe Nechita sau mai nou vechiul Simirad. Deci ce sa schimbi in iama hotilor. Daca ati fi fost din Iasi as fi intrat la dumneavoastra sa va spun ca sunteti singura persoana care face ceea ce trebuie sa faca un om politic din Romania. Poate va ganditi ca nu ati schimbat mult cu toata activitatea dumneavoastra de politician in aceasta Romanie, insa afirmatia „Sunt o femeie normală şi, dacă cei din jurul meu sunt nebuni, asta este problema lor; n-am să mă schimb eu pentru ei” este cea mai normala si naturala declaratie la care te astepti de la un politician. Daca veti ajunge sa fiti imaginea partidului, iar partidul dumneavoastra va urca in preferintele alegatorilor, atunci probabil, daca veti fi aceeasi persoana deosebita, atunci voi vota pentru dumneavoastra! Sper nu prin corespondenta caci cam acolo te imping acesti oameni ai prezentului.
  Din marea mea familie, mama din 2002 e in Spania si daca in tara era casnica, acolo are 1000 de euro lunar si asigurari platite. Fratele mai mic e tot in Spania din 2004 si asteapta viza spre Australia, pe un contract de 4400 de dolari lunar intr-o tara deosebita, eu m-am incapatanat sa stau aici, sa fac facultate si am fact-o, sa ma perfectionez si am facut-o si o fac, sa am o familie si am facut-o, sa am un copil si am si asa ceva 🙂 si am muncit atat ca acum muncesc cat 2 oameni si abia ajung lunar la 220 de lei adica 550 de euro aproximativ. Stau in casa parintilor, caci tatal este inca aici pensionar. Nu vad cum as putea sa imi cumpar o casa caci acesti 550 de euro se duc ca in nisip lunar si eu ma imbrac decent si clasic si modern din secon-handurile iesene, singurul loc de unde cu buna stiinta poti gasi haine de calitate si ieftine :). Sotia e modesta nu sparge banii aiurea nu fumam, nu bem nu exageram in nimc dacat doar ca traim decent si ne simtim bine.
  Dar copilul meu creste intr-o tara unde drogurile sunt pe colt de strada, drumurile sunt prapad, de la gradinita dai spaga pentru un loc, la televizor se sanctioneaza o vorba indecenta a lui Badea insa la asa zisele emisiuni de divertisment stau fetele dezbracate si camerele numai la sani si fund si acolo totul e bine! Oare vreau sa mai raman in asa tara. Oare daca eu sunt normal, ce dracu mai caut aici? Stiti vorba, marul bun intr-o lada de mere stricate nu rezista mult!

  Ma bur si stiu ca mai suntem si oameni normali prin aceasta tara, dar ma intristeaza ca pur si simplu votul multimii alege capii.
  Acum ajung la atricolul dumneavoastra: Votul prin corespondenta

  Mama mea care e in spania de 9 ani are drept de vot acolo, fratele meu are la fel drept de vot acolo, dar cand fratele meu a votat la ultimele alegeri, nefiind in tara de n ani a votat asa si el ca sa voteze, ca nuca in perete. De dragul de a merge la vot. Un roman care nu mai ajunge in tara si nu stie care e situatia de aici, de ce sa voteze de acolo pentru Romania de aici?
  E dreptul lui constitutional, insa acest drept il exerciti in cunostinta de cauza, ceea ce nu se prea pune problema de acolo. Asta este cazul meu strict. Cat despre votul electronic am incredere atat cat am in sistemul electronic de pastrare al datelor din cartile de munca. DOAMNE ce prostie, deci sistemele informatice nu sunt perfectibile, vor fi destui care sa poata sa iti fabrice o vechime convenabila pentru o pensionare usoara. garantat …
  Daca nu au putut controla ei materialul *(hartia de vot) si au manipulat-o cum au vrut ei, pai imaterialul, informatia este cea mai simpla metoda de a face ceva ilegal. Deci, cu votul prin corespondenta a iesit democratia pe usa din fata in acesat tara! Mai mult nu mai zic 🙂 pot scrie ore in sir si nu m-as limita.
  Eu sper sa plec din tara in care muncesc pe branci pentru putin, din tara in care am cotizat 16 ani si nu am asigurari medicale, din tara in care am pus la dipozitie si am muncit sute de ore pentru un site de legislatie intr-un anumit domeniu, nu dau nume, site foarte util sistemului caci are aproape 800 mii de accesari de documente iar multumirile nu vin de la institutie caci de acolo nu am 25 de bani ci de la cei care il folosesc zilnic 🙂 si atat de lunga ar fi lista caci chiar ma va face sa plec.
  Mult succes in activitatea dumneavoastra, fiti corecta, fiti ceea ce sunteti acum si daca nu veti schimba tara, macar veti fi un model pentru multi tineri care vin din urma! Nu m-as fi asteptat ca un copil de profesor de matematica sa fie atat de natural si dezinvolt in viata! 🙂 probabil ati avut parinti placuti si foarte buni. Eu nu pot spune asta insa nu am nimerit-o rau! Daca emigrez va scriu! Daca nu, poate ne vom intalni in aceasta viata si cu siguranta va voi spune in fata ceea ce am scris in aceste randuri, deoarece asa se cuvine! Sunt sigur ca sunteti o persoana foarte deosebita si deci nu pot decat sa va urez o viata plina de tot ce ce trebuie sa umple o viata de om!

  Lumea e mica!

  cu respect Adrian Luca Iasi


 12. […] 1.500 de cazuri de îmbolnăvire şi 17 decese, în timp ce sursa epidemiei a rămas un mister. Cifrele oficiale ale autorităţilor europene nu sunt unitare şi indica cifre considerabil mai mici decât cele ale […]


 13. imi pare rau ca nu pot incepe cu sintagma normala – stimata doamna! nu va stimez, din contra, imi pare rau ca existati si va manifestati in public. am vizionat azi interventia dvs la RTV, legata de incidentul de la Geoagiu. evident, sunt ferm convins ca nu aveti dreptate, de altfel dvs nu aveti dreptate in marea majoritate a interventiilor publice. nu inteleg de ce, pentru insanatosirea societatii romanesti, nu parasiti scena publica, lasand loc eventual unor personalitati care sa gandeasca si sa actioneze echilibrat. dvs nu reprezentati un model pozitiv in societatea romaneasca. la o scurta analiza a activitatii dvs, observ ca sunteti o traseista in ale politicii. un personaj cu incredere 0 la nivel politic, dovada rezultatele in alegeri. sunteti un personaj nefast, tipic dambovitean, a carei mediatizare face mai mult rau decat bine. inteleg ca dpdv profesional nu ati avut succes in niciun domeniu. a ramas insa sa activati pe post de datator din gura aiurea prin presa. totusi, nu aveti simtul realitatii? nu considerati ca este mai sanatos sa parasiti scena publica, fara sa mai dati sfaturi idioate si sa va prezentati elucubratiile care nu folosesc nimanui?
  fara consideratie,
  un simplu cetatean.


 14. Cucoana, esti frumoasa, nimic de zis…dar naiva …
  Sau poate exista un interes ascuns in spatele acestui articol.Eu locuiesc in Canada de ceva vreme iar aici ,statul canadian nu tine cu nici un pret sa voteze toti canadienii si sa le duca votul la nas, doa,doar vor vota.
  Chestia asta frizeaza prostia, fara suparare. Este de dorit sa se PREZINTE la circa de votare doar cetatenii responsabili si care au un cuvant de spus vis a vis de modul in care doresc sa fie guvernati.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: