h1

Am scris o scrisoare deschisa premierului Emil Boc, in care ii cer demiterea ministrului Daniel Funeriu

5 iulie 2011

”Domnule Emil Boc,

 

Adresez dumneavoastră această scrisoare deschisă, deoarece, de ieri, consider că România nu mai are, dacă a avut vreodată, un ministru al Educaţiei.

România se află în pragul unui colaps educaţional, social şi moral. Rezultatele acestui Bacalaureat ne-au demonstrat lipsa de interes pe care clasa politică a avut-o mereu faţă de sistemul de educaţie, pe care l-a utilizat, ani la rând, doar în interes electoral.

Din nefericire, domnul Funeriu nu face excepţie de la regulă. Ministrul nu a reuşit să înţeleagă nici până în ultimul moment că atunci când îţi asumi o anumită decizie, ţi-o asumi cu tot cu consecinţele ei. Altfel spus, domnule prim-ministru, o reformă reală se implementează de la început,  respectiv curriculum şi recalificare profesională a cadrelor didactice, salarii bune şi dotări ale unităţilor de învăţământ, nu de la final, adică evaluarea elevilor la standarde neutilizate în şcoală. Gestul domnului Funeriu nu demonstrează decât goana după o faimă, de altfel iluzorie, de stârpitor al corupţiei din sistem. E fals, corupţia nu s-a terminat ieri!

Domnule prim-ministru,

Ceea ce Daniel Funeriu nu a înţeles nici până în ceasul al doisprezecelea este că decizia domniei sale de a evalua la standarde ridicate elevii, fără a-i fi pregătit anterior prin politici educaţionale adecvate, a determinat aruncarea în şomaj a 120.000 de elevi. Cu ce costuri? De aproximativ 42 de milioane de euro (peste 177 milioane de lei), adică 250 de lei pe cap de absolvent fără diplomă de Bacalaureat . Atât reprezintă preţul pe care românii îl vor plăti în următoarea jumătate de an pentru ajutorul de şomaj acordat acestor elevi care, după 12 ani de liceu, se numesc muncitori necalificaţi şi care, într-o ţară ca România, aflată într-o gravă criză economică, nu pot fi absorbiţi de piaţa forţei de muncă. Care este planul unei ţări pentru aceşti oameni rămaşi pe drumuri? Care este planul ministerului când peste 50% dintre elevi îngroaşă rândul şomerilor?

Domnule Emil Boc,

Vă cer demiterea ministrului Daniel Funeriu nu doar pentru dezastrul pe care la creat în domeniul Educaţiei, în urma căruia orice om de onoare şi-ar asuma responsabilitatea, ci pentru că acest ministru contribuie decisiv la îngroşarea procentului de şomeri, pentru a nu mă gândi la cazuri mai grave precum creşterea infracţionalităţii sau sinuciderile în rândul tinerilor.

Nu vreau să mă gândesc că România va fi nevoită să se împrumute la nesfârşit la FMI pentru daune financiare pe care, nu de puţine ori, incompetenţa unor miniştri le-a generat!

Daniel Funeriu trebuie să îşi asume consecinţele dezastruoase sociale pe care decizia dumnealui le-a determinat, iar dumneavoastră trebuie să luaţi măsuri de urgenţă privind oportunităţile pe care aceşti tineri le pot avea. Altfel, nimic nu se va mai putea reforma şi construi în această ţară pustiită de valori, modele şi morală”.

Lavinia Şandru, preşedintele Partidul Iniţiativa Naţională

Reclame

6 comentarii

 1. Parerea mea este ca gresiti fundamental in a acuza direct si fara echivoc (doar) pe Funeriu si Boc, amandoi avand partea lor de vina… Dar marea vina este a fiecaruia dintre noi, a circului politic votat ani de ani de noi, a schimbarii permanente a sistemului de invatamant inclusv in perioada in care Dvs ati fost parlamentar, este vina mass-mediei si modului in care punem problema in educatia noastra de zi cu zi, este vina „je m-en fische-ismului” asta romanesc cu tenta de mediteranean… Vina lui Boc? A lui Funeriu…au ei alte vini mai mari, dar ca sa spargi in capul lor tot acest sistem bolnav d einvatamant, cu necesar de meditatii pentru simpla nota de 5, cu toata poliloghia de gloata prin care invatam materii total nenecesare (nu voi vedea niciodata un tehnician dentar vorbindu-mi de punctul d einflexiune al ecuatiei de grad x).

  Este buna atitudinea aceasta pe care o aveti, dar vad ca nu faceti altceva decat sa latrati in cor cu alde Anteneii si Motani Felicsi.

  Cu stima


 2. Salut!

  Eu lucrez in invatamant si sunt sigur ca avem tineri care vor sa invete si unii care nu, insa asta nu ii face mai putini capabili de a infrunta viata. Unii trebuie sa munceasca si fizic caci o societate nu se cladeste doar prin munca intelectuala. Si deci este o mare greseala sa ii arati cu degetul ca o rusine a tarii. Este groaznica aceasta atitudine. Ar trebui sa vedem ca cei care chiar doresc cu adevarat, continua studiile si cei care se opresc ar trebui sa accepte ca trebuie sa contribuie la bunastarea tarii prin munca. Nu e nimic rusinos in asta, desigur aici trebuie sa intervina statul prin politici economice, care sa stimuleze munca indiferent ca este implicat direct sau implicat mediul privat. Nefolosindu-ne de ei se foloseste Europa, unde nu cade asa o pomana de ici de colo. Sursa de munca bruta la botu calului. Si uite asa noi pierdem, pierdem si tot pierdem pe toate planurile.
  Funeriu este pus acolo deoarece este foarte usor de manipulat si controlat. Nu ar fi pus o persoana ca dl. Marga sau atatea alte persoane importante pentru educatie. Stim foarte bine ce gafa a facut dl. ministru Adomnitei, si inca cativa care s-au precedat pe la invatamant. Nu este imaculata nici doamna Andronescu, insa oricum este la un alt nivel si are calitatile ei de necontestat. Deci daca il v-a schimba sigur este posibil sa fie o schimbare chiar mai proasta. A se vedea cazul ministerului muncii. Deci la astia intotdeauna este loc de mai rau.

  Concluzia, au vina si profesorii caci au acceptat an de an sa lase sa se copie. Ce e rau in asta este ca cei care cu adevarat invata nu mai vad motivatia, iar cei care trec ca gasca pe apa spera in continuare ca asa va merge in viata. Si culmea iti ajung sefi unii de astia! Realitate cruda. Are vina si clasa politica deoarece au distrus un sistem comunist de educatie destul de bine structurat, format in cateva decade, care era corect si producea oameni de toate nivelurile de pregatire. Ingineri, maistrii, muncitori si toti calificati. Ce trebuia sa implice reforma? Doar o cizelare usoara a ceea ce a fost si sa ramana in pas cu noile tehnologii de predare si invatare, nu sa schimbe vacantele, examenele, denumirile etc Praf in ochi, care oricum treptat treptat au destabilizat sistemul.
  Ar fi de scris aici zeci de pagini, caci intr-o astfel de situatie se afla Romania acum in ceea ce priveste sistemul de educatie.

  Un singur exemplu: in 2004 s-a testat sistemul grila de verificare si examinare. Sefii de promotie au luat 8 la anumite obiecte, chiar daca erau fii unor mari nume ale educatiei. Ce a urmat? Anul urmator a fost eliminat acest sistem, cat se poate de corect numai prin faptul ca nu putea fi controlat in avantaj.
  Sa mai spun … nu ma opresc
  Desigur DEMISIA d-lui Funeriu ar venii bine cu a intregului guvern, pentru a vedea ce schimbare va aduce schimbarea.


  • Ati adus in lumina sau ati subliniat o alta fateta intr-un mod foarte bun: Chair si cand am fost eu la BAC am avut parte de un tratament frustrant: desi eram iubitor de istorie si citeam enorm d emult am avut in prima instanta numai 6; facand contestatie am luat 8…cand am cerut sa mi se re-reexamineze lucrarea mi s-a atras atentia ca aduc inspectie in liceu si cine stie ce se intampla… Asta in conditiile in care am fost -cred- singurul din clasa care NU am avut cartea de istorie pe masa aparati fiind toti de catre comisie!!!
   Iar la oral romana am avut 9.5 in loc de 10 pentru ca am refuzat sa recit din Luceafarul (aveam de comentat ultima strofa si am precizat ca subiectul era comentarea ultimei strofe, nu recitarea unei poezii pe care, desi o stiam, am refuzat sa o redau).
   ce incredere sa mai ai in asa invatamant.
   Asta a fost in 1993.
   In 1987 cineva din famile a fost, ca de fiecare data, pus sef de comisie la un liceu. Directoarea si Secretarul de Partid au exercitat presiuni pentru a nu exista note mai mici de 6… era o localitate numita Babadag…

   Toti vrem invatamant corect. Dar ce inseamna corect pt viata lor. In 1991 am avut treapta II. ca sa feresc pe parintii mei de pierderi aiurea de bani am refuzat meditatiile la fizica motivand cu notele de 9-10 de la scoala (eram la Mihai Viteazu din Bucuresti). am luat 4,73!!!!! Doar atat…Subiectele au fost din culkegeri de olimpiada… Au luat toti cei care faceau meditatii si veneau sambata peste ore la scoala…

   ce relevanta mai are sa vii la scoala daca de fapt conteaza meditatiile in care se spun subiectele…?

   Acum se practica copiatul cu handsfree, cu ochelari de nu stiu ce tip…
   Sa mai povestesc cum la Facultatea de Constructii Bucuresti 2 elevi care veneau 10% pe la scoala s-au uitat la profesor ca fuma BT si au spus: Lasa ca trecem noi si treceti si Dvs pe Kent? Nu au reusit in cazul acelui profesor, a fost nevoie de initiative mai de sus ca sa avem 2 ingineri constructori care chiar acum isi dau cu parerea pe undeva despre rezistenta cladirilor la cutremur…

   Asa ca ar trebui sa ne uitam la ce facem noi… la ce vedem noi…am ajuns o tara in care fiecare fura: de la o Diploma la o simpla ora nemuncita, dar platita, sau la un bilet de tramvai netaxat. TOTI!


 3. Bravo Lavinia,
  Esti printre putinii care au luat atitudine concreta, nu doar povesti …
  Pacat ca nu te pune niciun partid in valoare si pierdem oameni buni, tineri, ca tine …


 4. Si Boc l-a demis de trei ori…


 5. Dumnezeu te-a ascultat si ti-a dat-o pe madam Andronescu in schimb; se adevereste aia cu „fii atent ce-ti doresti ca s-ar putea, pana la urma, sa capeti”! Fata draga, n-ai fler in politica, pacat!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: